Pulpety z ryżem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety: - 2 duże filety z piersi kurczaka (około 600-700 g) - 0,5 szklanki ryżu - 1 duża lub 2 małe marchewki - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, czosnek suszony Pulpety z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym - składniki na sos: - 1 Polecam Ci również mój sprawdzony przepis na pulpety z kaszą zapiekane w sosie pomidorowym i pulpety pieczone na ryżu. Jak zrobić pulpety z marchewką i ryżem w sosie pomidorowym? - W pierwszej kolejności ugotuj ryż na sypko. Delikatne pulpety drobiowe z ryżem i marchewką w sosie pomidorowym, które uwielbiane są przez dzieci, choć nie tylko. W garnku zagotuj bulion, dodaj przecier pomidorowy, zmiksowane blenderem pomidory z puszki, sól, pieprz, oregano, bazylię i tymianek. W garnku zagotuj 1 szklankę wody z 1 łyżką oleju i szczyptą soli. W razie potrzeby możesz zagęścić sos 1 łyżką mąki rozmieszaną w 1/3 szklanki wody. Ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). szklanka bulionu warzywnego - 500 ml przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów - 200 ml śmietanki 18% - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka.