Burgery Wołowe, Najlepsze

Paulina z Na To Mam Ochotę
Obiad
25.05.2020 16:15
Burgery Wołowe, Najlepsze

Składniki na Bułki do Hamburgerów z Sezamem (8 sztuk): 450 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 2% 2 łyżki mleka w proszku 1 duże jajko 7 g drożdży suchych 1 płaska łyżeczka soli 2 duże łyżki cukru 50 g masła Dodatkowo: 1 małe jajko, 1/3 szklanki mleka, sezam Składniki na Brioche (wyszło mi 8 sztuk): 500 g mąki pszennej typ 450 1 łyżka mleka w proszku 1 szklanka mleka 2% 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 14 g drożdży suszonych 80 g masła Dodatkowo: 1 małe jajko, 1/3 szklanki mleka Masło roztopić, przestudzić - powinno być lekko ciepłe. Składniki na 6 sztuk kotletów wołowych do hamburgerów: 800 g mięsa mielonego wołowego (100%) 1 płaska łyżeczka musztardy w proszku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku duża szczypta soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 duża cebula lub dwie średnie 2 jajka olej do smażenia (odrobina) Mięso umieścić w misce. Pozostałe składniki: 6 bułek do hamburgerów (domowe z przepisu wybranego przepisu powyżej lub kupne) ser cheddar (może być topiony w plasterkach) sałata lodowa papryczki jalapeno cebula czerwona lub biała pomidor ogórek kiszony / konserwowy 6 plasterków boczku wędzonego, parzonego lub szynki od szwagra ketchup sos curry z miodem sos jalapeno Szynkę lub boczek podsmażyć na patelni. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Po około 7-10 min. kiedy ciasto będzie gładkie, elastyczne, lśniące - uformować z niego kulę i pozostawić w dużej misce pod przykryciem na 1,5 godziny. Bułeczki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć folią lub lnianą ściereczką i pozostawić na 35 min. do podrośnięcia. Przenosić na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju (można przekładać kotlety rękami lub podnosząc je na foli, tak aby się nie porozrywały). Ułożyć na suchej patelni i podgrzewać na małej mocy palnika do zarumienienia od wewnątrz, następnie chwilę podgrzać z zewnątrz. Z każdej z nich uformować kulkę, a następnie rozwałkować ją na kształt koła. Z mięsa formować duże kul, przekładać na folię i rozpłaszczać jak najcieniej. Piec z termoobiegiem przez około 15-20 min. w temperaturze 200*. Piec z termoobiegiem przez około 15-20 min. w temperaturze 200*. Piec z termoobiegiem przez około 25 min. w temperaturze 190*. Bułeczki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć folią lub lnianą ściereczką i odstawić na 45 min. U nas były w wersji ostrej za sprawą jalapeno, przełamane słodką, orientalną nutą dzięki mango z curry. Smażyć na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka i posypać sezamem. Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Po tym czasie ciasto zagnieść i przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Z każdej z nich uformować kulkę. Po tym czasie posmarować rozbełtanym jajkiem z dodatkiem mleka. Wymieszać z drożdżami, mlekiem w proszku, solą i cukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://natomamochote.blogspot.com/2020/05/burgery-woowe-najlepsze.html
Na To Mam Ochotę

Na To Mam Ochotę

Paulina z Na To Mam Ochotę

facebook