;) Składniki na 2 duże blaszki: - 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 75 g water roux (25 g mąki, 1/2 szklanki wody) - 30 g drożdży świeżych - 3/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki śmietanki 30% - 35-40g roztopionego masła - 1/2 szklanki cukru - 2 cukry waniliowe - 3 jajka - szczypta soli - 400 g Nutelli (można zastąpić kostkami czekolady) Składniki na Orzechową Kruszonkę: - 50 g masła - 1 szklanka mąki - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki prażonych, zmielonych orzechów (ziemnych, laskowych, waszych ulubionych - tutaj przepisy) Są perfekcyjne, przekonacie się sami, a do przepisu wrócicie nie raz :) Delikatne, puszyste, mięciutkie maślane ciasto kryjące rozpływające się w ustach czekoladowe nadzienie. Idealnie sprawdzą się i kolejnego dnia, jako drugie śniadanie - zabrane na wycieczkę, do pracy czy szkoły :) Idealnie sprawdzą się i kolejnego dnia, jako drugie śniadanie - zabrane na wycieczkę, do pracy czy szkoły :) Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. Odstawić na drugie wyrastanie na mniej więcej 20-30 min. Zachęcać chyba nie muszę ;) Delikatne, puszyste, mięciutkie maślane ciasto kryjące rozpływające się w ustach czekoladowe nadzienie. W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagnieść z cukrem i orzeszkami. Podzielić na dwie lub trzy części - zależy czy chcemy duże, czy małe rogaliki. Delikatnie zlepić brzegi, uformować kształt rogalika i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, urosną). Do przesianej mąki dodać masę jajeczną, rozczyn z drożdży, przestudzone water roux i śmietankę. Na każdym ułożyć łyżeczkę nutelli - najlepiej przy podstawie trójkąta - i zwinąć w kierunku wierzchołka. Pachnące, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika smakują bajecznie ze szklanką mleka.