czubata łyżka mąki 1 łyżeczka soli Z drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn - składniki połączyć w większej miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Dodatki: sałata lodowa tarty ser żółty / grecka feta / mozzarella papryczki jalapeno ogórek kiszony pomidor cebula oliwki ulubione sosy (ja użyłam domowych z poniższych przepisów i sosu mango-curry) Przygotowanie: Pitę włożyć na kilka sekund do mikrofali, aby się napuszyła. Składniki na Mięso Wieprzowe: 1,5 kg mięsa wieprzowego od szynki (może być także Karkówka) 1 i 1/2 opakowania przyprawy Kebab 1 łyżeczka przyprawy do Gyrosa (użyłam oryginalnej, kupionej w Grecji) Składniki na około 6 dużych chlebków Pita: 20 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 Zapach w domu był obłędny, więc jeśli kiedyś odwiedzicie tamte strony - warto zrobić mały zapas :) Swoje Pity przygotowałam w dwóch wersjach, a różniły się dodatkiem oliwek, rodzajem sera (feta vs żółty) oraz sosami (czosnkowy, tysiąca wysp vs mango-curry i ostry). Przed podaniem pitę umieścić w opiekaczu na kilka minut, aby była ciepła i chrupiąca z wierzchu. Przed podaniem pitę umieścić w opiekaczu na kilka minut, aby była ciepła i chrupiąca z wierzchu. Oprócz perfekcyjnie przypieczonego, rozpływającego się w ustach mięsa - znalazło się i miejsce na mnóstwo warzyw, sera i klasyczne sosy. Następnie mięso w foli umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225* i piec około 2 godz. Kulę ciasta odstawić w naczyniu pod przykryciem na 1 godz. do podwojenia objętości. Przykryć ciasto lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zostawić w cieple na 40 min. Mięso przełożyć na deskę i pokroić na nieduże kawałki. Po tym czasie na blacie lekko obsypanym mąką uformować z ciasta długi, gruby wałek - niczym strucla. Każdą z nich należy lekko rozwałkować na placek grubości około 2 cm. Piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w nim na całą noc. Pitę włożyć na kilka sekund do mikrofali, aby się napuszyła. Mięso zamarynowałam w tradycyjnych, kupionych w Grecji przyprawach.