Składniki na Bitą Śmietanę: - 800 ml śmietanki 30% (zależy ile jej chcecie w ptysiach, my lubimy dużo :) - 3-4 łyżki cukru pudru - 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej (radzę dodać chociaż trochę, ptysie będą mogły dłużej przebywać w lodówce, a ciasto nie rozmięknie od śmietanki) Umieścić masę w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Miękkie w środku i chrupiące z wierzchu ciasto parzone idealnie współgra z aksamitną śmietanką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200* przez 25-30 min (duże ptysie – jak ze sklepu, 35 min.) Zapraszam po wspaniały przepis na Ptysie z Bitą Śmietaną. Polecam bardzo mocno! - 1 szklanka maki - 1 szklanka wody - 4 jajka - 80 g masła / margaryny Ptysie są puste w środku. Ptysie są puste w środku. W rondelku zagotować wodę z masłem. Do chłodnej masy dodawać jajka, jedno po drugim i po każdym dodaniu dobrze zmiksować.