Składniki: 14 szt. - główka młodej kapusty - 1 kg mięsa mielonego u mnie wieprzowe - 1 woreczek ugotowanego ryżu - 1 cebula - 2 jajka M - 3-4 łyżki kaszy manny - sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku - 3 łyżki majeranku - ulubiona przyprawa do mielonego opcjonalnie - olej Sos pomidorowy: - 750 ml passaty pomidorowej - 200 ml bulionu warzywnego lub wody - 200 ml śmietanki 30 % - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: - Z kapusty ostrym nożem wyciąć głąb, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą, gotować na małym ogniu i ściągać widelcem stopniowo sparzone liście z kapusty, odkładać na talerz. - W garnku zagotować passatę pomidorową z bulionem, odlać trochę do małej miseczki i wlać śmietankę, wymieszać i z powrotem przelać do garnka, doprawić do smaku solą i pieprzem, następnie zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym. - Zalane gołąbki można przykryć pozostałymi liśćmi z kapusty, przykryć folia aluminiową i wstawić do piekarnika na 1 godz. - Formować w dłoni spore mięsno – ryżowe kule i układać na liściu kapusty, następnie zrolować i podwinąć boki kapusty pod spód, układać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem, na dnie naczynia ułożyć parę liści z kapusty. Szybko zawinęłam w obgotowane liście kapusty mięso mielone z dodatkiem ryżu i przypraw, bez zawiązywania i obsmażania, ułożyłam od razu na dnie naczynia żaroodpornego, zalałam passatą pomidorową i sru do piekarnika. - Cebulę można obrać i posiekaną drobno zeszklić na odrobinie oleju, lub iść na łatwiznę i zetrzeć na tarce do mięsa mielonego.