gorącej wody 300 g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 duży pęczek szczypiorku (posiekałam razem z cebulką) 1 płaska łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 mała gałązka świeżego lubczyku (jeśli nie masz, dodaj suszony) szczypta pieprzu olej do smażenia Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego z szynki 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur z czosnkiem 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur przyprawa warzywna do potraw szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek bułki tartej Sos: 1 szkl. Sięgam po nie zawsze wtedy, gdy nie mam żadnej bazy (teraz nie mam nawet domowej bulionetki), bo są to przyprawy bez zbędnych dodatków, ulepszaczy, itd. Na pomysł pulpecików w sosie szczypiorkowym na niedzielny obiad wpadłam w trakcie ich przygotowywania. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i obsmaż pulpeciki na rumiano z każdej strony, po czym wlej gorącą wodę. Pulpeciki w sosie szczypiorkowym podałam z gotowanymi ziemniakami fasolką szparagową w bułce tartej. By dodatkowo wzmocnić smak i aromat mięsa oraz sosu, a jednocześnie przyspieszyć przygotowanie dania bez wcześniejszego gotowania bulionu (zresztą, nie miałam zbyt na czym go ugotować), dodałam naturalne mieszanki przypraw Vegeta Natur. Sos natomiast przygotowałam na bazie jogurtu naturalnego, dzięki czemu był lżejszy, niż gdyby był na przykład ze śmietaną. Pulpeciki w sosie szczypiorkowym są tak pyszne, że każdy z nas wziął dokładkę. Pulpeciki przełóż na talerz, a na patelnię dodaj wymieszany i zahartowany jogurt naturalny, i cały czas mieszając rozprowadź dokładnie całość. Jogurt naturalny wymieszaj z mąką ziemniaczaną i zahartuj 3-4 łyżkami wrzątku z patelni. Przed podaniem pulpeciki zanurz ponownie w sosie lub polewaj je bezpośrednio na talerzu. To był jeden z powodów, by w tym roku założyć warzywnik za domem. A na dodatek szczypiorek też nie we wszystkim akceptują, choć ostatnio coraz bardziej.