Składniki na efektowną sałatkę na przyjęcie (na 2 półmiski): 250 g zielonych szparagów (poza sezonem można wykorzystać szparagi marynowane) 250 g pomidorków koktajlowych 250 g sera białego typu włoskiego (Capresi, Capri, Capreggio – w zależności od producenta ma on różne nazwy) główka sałaty masłowej Winegret: 100 g jagód lub ewentualnie borówek amerykańskich (świeże lub mrożone) 6 łyżek oliwy łyżka octu jabłkowego łyżka miodu sól Przygotowanie Szparagi myjemy i odrywamy im twarde, zdrewniałe końcówki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidorki przekładamy na pół, ser również rwiemy na kawałki. Pozostałe części szparagów kroimy na kawałki długości 4-5 cm i gotujemy na parze pod przykryciem przez około 3 minuty, aby były lekko twarde. Jest też zdrowa i lekka – 100 g ma tylko 84 kcal, więc jeśli podzielimy ją na 4 porcje to jedna będzie miała 279 kcal. Efektowna sałatka na przyjęcie ze szparagami i jagodowym winegretem jest tak pyszna, że nie można się powstrzymać od jej podjadania.