Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: - 2 pęczki zielonych szparagów - 1 szklanka czerwonej soczewicy - 1 cebula szalotka - 1 większa marchew - 1 pietruszka - 1 ząbek czosnku - kawałek selera - pęczek koperku - 100 ml wina - 2 litry bulionu - sól - pieprz - śmietanka 30% 1. Zupa ze szparagami Braci Budnik środa, maja 20, 2020 17 nowe , zupy Dzień dobry, tą pyszną zupę zobaczyłam w programie Pytanie na śniadanie robili ją Bracia Budnik. 3. Szparagi umyć, odkroić twarde końcówki i pokroić w kawałki ja koiłam takie około 1 cm, dorzucić do smażenia. 4. Soczewicę wypłukać kilka razy pod bieżącą wodą i dorzucić do warzyw, podsmażyć około 2 minuty. Najlepiej w większym garnku w którym będziemy gotowali zupę. (tak tylko żeby zabieliła nam zupę) i posiekany koperek :-) Smacznego :-) 2. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.