Pierś z kurczaka (podwójna) - 400 g drobnego makaronu - 400 g drobnego makaronu - 1 łyżka masła klaroawnego - 1 łyżka masła klaroawnego - 1 brokuł - 1 brokuł - SOS - SOS - 2 łyżki masła - 2 łyżki masła - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mąki - 1 szklanka mleka - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wywaru warzywnego ( albo drobiowego) - 1 szklanka wywaru warzywnego ( albo drobiowego) - ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego - ⅓ łyżeczki czosnku granulowanego - 15O g startego sera cheddar - 15O g startego sera cheddar - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka soku z cytryny - sól, pieprz do smaku - Kurczaka posolić. Co prawda sos bardzo gęstnieje ale to w niczym nie przeszkadza- rozgrzewamy trochę sosu w garnku lub na patelni ( można lekko rozcieńczyć wodą) i mieszamy z resztą składników, podgrzewamy i podajemy. Dodać czosnek i ser żółty - gotować aż się ser rozpuści, doprawić solą, pieprzem i cytryną. - Kurczaka odłożyć na 5 minut a następnie poszarpać widelcem na kawałki ( albo pokroić). Idealnie jak macie wkładkę do gotowania na parze - należy ją umieścić na garnku i gotować brokuły z makaronem równocześnie. Jest więc duża szansa, że jak Wasze dzieci mają na bakier z tym warzywem to jest to przepis, w którym polubią brokuła, albo po prostu będzie on przechodził 🙂 Jeżeli robicie to danie na zapas to warto przechowywać składniki oddzielnie, nie zmieszane z sosem, żeby makaron nie rozmiękł. Co prawda w jej wersji brokuła rozgniotłam na drobno z widelcem i wymieszałam z sosem:) Mam jednak nowy sposób na brokuły bo ten makaron z brokułami i kurczakiem w gęstym, serowym sosie okazał się hitem. - W garnku zagrzać masło, dodać mąkę i za pomocą trzepaczki szybko wymieszać, dodać mleko i rosołek, mieszać szybko trzepaczką, żeby się nie zrobiły grudki - zagotować aż zgęstnieje. Jak nie macie to można brokuły ugotować w oddzielnym garnku albo dodać do makaronu i gotować razem.