ORKISZOWA TARTA ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM.

KAROLINA
Obiad
19.05.2020 22:07
ORKISZOWA TARTA ZE SZPARAGAMI I BOCZKIEM.

Piekę przez 35 do 45 minut - w temp. 180 °C, grzanie dół + termoobieg Ważne: - piekarnik musi być nagrzany inaczej ciasto namięknie od masy - szparagi zawsze obieramy obieraczką, odcinamy zdrewniałe końcówki - mąkę orkisz możesz zastąpić dowolną mąką i w ten sposób zmieniać smak tarty - możesz do masy jajecznej zawsze dodać np. 2-3 łyżki startego parmezanu by była bardziej charakterna - możesz dodać do tarty np. pomidorki koktajlowe, ser mozzarella, plastry cukinii. - szparagi kroimy wzdłuż po to, aby szybko się upiekły w masie, jak są nie przekrojone mogą być potem takie zbyt aldente - tartę piekę zawsze 35 minut potem otwieram piekarnik i dotykam palcem czy wszędzie już jest stała czy masa się ścięła i jest lekko przyrumieniona, jeśli tak nie jest zostawiam na 10 minut kolejne. - moja forma na tartę jest duża i niska, jeśli wybierzesz naczynie mniejsze a wyższe wydłuż czas pieczenia o 5-10 minut. MASA NA TARTĘ: - 3 małe lub 4 duże jajka - 150 g serka mascarpone - 90 ml mleka - 3 łyżki domowego pesto (przepisy na domowe pesto znajdziesz w kilku wcześniejszych postach, jak -> pesto) - 2 -3 plastry boczku wędzonego - około 12 -15 szparagów Pesto - ja robię bardzo różne domowe zielone pesto, czasami jest to pesto z jakimś składnikiem białkowym tj. orzechy laskowe, pinii, pestki itd, czasami dodaje parmezan, a czasami są to same zielone zioła, czosnek i dobrej jakości tłuszcze tj. oliwa z oliwek, olej tłoczony na zimno. PRZEPIS NA : ORKISZOWA TARTA ZE SZPARAGAMI - 300 g mąki orkiszowej typ 1850 (możesz użyć dowolnej, ale orkisz graham jest tutaj wybitny!) - 130 g masła - łyżka serka mascarpone - 3 szczyty soli - jajko małe w/w zagnieć na gładkie ciasto, jeśli by się kleiło dodaj 2-3 łyżki mąki Całe ciasto owiń folią i wstaw na 15 minut do lodówki. Jest super pomysłem na obiad dla całej rodziny, może być świetnym daniem na kolację, na imprezę ze znajomymi czy też jako przystawka przed grillem. Ciastem wylepiam formę do tarty, układam na niej pokrojony w cienką kostkę boczek, wylewam masę i na wierzch dodaję przekrojone wzdłuż, obrane zielone szparagi. Moje pesto jest zawsze intensywne dlatego may już nie solę, ponadto boczek jest też sam w sobie dość słony i tą słoność odda do sosu. Lubię robić ją na różne sposoby, a dzisiaj mój ostatni pomysł na to danie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://smykwkuchni.blogspot.com/2020/05/orkiszowa-tarta-ze-szparagami-i-boczkiem.html