czubata łyżeczka kakao Masa: 250 g serka mascarpone 300 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 3 łyżeczki żelatyny 200 g orzechów laskowych Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 1 łyżka mleka 2 łyżki masła orzechy laskowe Wykonanie: Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Na rynku dostępne są również czekolady (oraz herbatniki) bez cukru - słodzone stewią lub ksylitolem, wtedy możemy wyeliminować całkowicie cukier z tego deseru. P.S. Jeżeli szukasz więcej przepisów na ciasta bez pieczenia, to znajdziesz je w moim e-booku ➔ CIASTA BEZ PIECZENIA W rondelku podgrzewamy mleko zagęszczone i rozpuszczamy w nim czekolady - gorzką oraz mleczną. W masie znajdziemy zarówno czekoladę gorzką, jak i mleczną i tyle cukru, ile jest w czekoladach starczy, aby ciasto było naprawdę słodkie. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Polewa: W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy połamaną czekoladę mleczną, gorzką oraz masło i mleko. Następnie 2-3 łyżki masy dodajemy do wystudzonej żelatyny, mieszamy i całą zawartość wlewamy z powrotem do masy czekoladowej. Studzimy. Do serka mascarpone dodajemy porcjami zimne mleko zagęszczonym z rozpuszczonymi czekoladami i miksujemy, aż masa stanie się gładka. Składniki: Spód: 150 g herbatników 75 g masła 2 łyżki mleka 1 Spód: Herbatniki mielimy miałko i mieszamy z kakao oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na końcu dodajemy zmielone orzechy laskowe i wszystko mieszamy łyżką.