Składniki: Farsz mięsny: 250 g mielonej wołowiny 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki kukurydzy z puszki 2-3 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1-2 łyżki sosu taco (lub innego sosu chili) 1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur 2 łyżki oleju sól, pieprz (opcjonalnie) Następnie zawijamy w folię aluminiową i władamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45-60 min. (w zależności od wielkości), do momentu, aż w będzie można wbić w nie widelec. Taco ziemniak, czyli pieczony ziemniak nadziewany ostrym farszem mięsnym z mielonej wołowiny oraz świeżymi warzywami - pomidorami i sałatą lodową (pasuje też awokado), a to wszystko polane kwaśną śmietaną i posypane świeżą kolendrą. Farsz mięsny przygotowany jest z mielonej wołowiny z dodatkiem cebuli czerwonej, czosnku, kukurydzy, czerwonej fasoli oraz ostrego sosu taco. W kuchni meksykańskiej dla złagodzenia dużej ostrości podaje się kwaśną śmietanę, dlatego i tutaj ziemniak na końcu jest nią polany. Dodatkowo: 8-10 dużych ziemniaków 2 pomidory ok. 100 g sałaty lodowej garść świeżej kolendry kwaśna śmietana Wykonanie: Ziemniaki razem ze skórką dokładnie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą. Następnie dodajemy sos taco lub inny sos chili oraz kukurydzę i fasolę czerwoną z puszki. Pyszne danie inspirowane kuchnią meksykańską, przygotowane na wzór taco, z tą różnicą, że tutaj ziemniak zastępuje tortillę. Można go upiec nie tylko w piekarniku, ale również z grilla będzie smakował świetnie... Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Upieczone i jeszcze ciepłe ziemniaki kroimy wzdłuż na pół i przy pomocy widelca lekko zgniatamy środek.