Kokosowy tofurnik z rabarbarem

Dorota

Ciasta

20.05.2020 13:20

Kokosowy tofurnik z rabarbarem

Składniki na tofurnik: - 220 g tofu naturalnego (polecam ekologiczne, dostępne w Lidlu)* - 1/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (gotowałam na mleku rolinnym, ale może być na wodzie) – czyli 1/8 szklanki suchej kaszy* - 1 szklanka mleka roślinnego (może być płynne kokosowe lub owsiane albo inne) - 50 g wiórek kokosowych - 2 łyżki erytrolu (lub cukru, ksylitolu) - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej (nada się również budyń) - sok z 1/2 cytryny - skórka otarta z 1/2 cytryny Składniki na rabarbar: - 4 łodygi rabarbaru* - 3 łyżki erytrolu (cukru) - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody - 1 łyżeczka startego imbiru Do podania: - płatki kokosowe (lub wiórki) - owoce goji (opcjonalnie) - mięta Przygotowanie: - Blendujemy wiórki kokosowe z mlekiem roślinnym i odstawiamy na 15 minut. Generalnie, jeżeli nie lubicie tofu, to wegański sernik możecie zrobić z samej kaszy jaglanej – tutaj polecam jagielnik jabłkowy z daktylowym karmelem i prażonymi jabłkami albo jagielnik z herbatą matcha i musem kokosowym (zdjęcie sprzed miliona lat, nie patrzcie na nie 😀 ). Kokosowy tofurnik z rabarbarem – sernik wegański z musem rabarbarowym Kremowy, delikatny, idealnie balansujący pomiędzy słodyczą a kwasowością kokosowy tofurnik z rabarbarem. Składniki na spód: - 1,5 szklanki (170g) płatków owsianych - 4 łyżki mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych) - 7 łyżek mleka roślinnego - 4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego - 2 łyżki erytrolu (lub cukru) - Z kolei pozostały rabarbar możecie wykorzystać do zrobienia wytrawnego galette z rabarbarem i szparagami albo tarty z rabarbarem i budyniem migdałowym lub rabarbarowego crumble. No ej, serio, jestem pewna, że go pokochacie 🙂 Kokosowy tofurnik z rabarbarem – sernik wegański z musem rabarbarowym - Możecie ugotować od razu więcej kaszy jaglanej i wykorzystać ją jako bazę do sałatek albo do zrobienia puddingu jaglanego z malinami, kawowego koktajlu jaglanego . Blendujemy tofu z kasza jaglaną, erytrolem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny. Kroimy go w kostkę (nie obieramy), wrzucamy do garnka, mieszamy z erytrolem i odstawiamy na godzinę. Żeby nie ryzykować zbyt małą ilością kokosa – trafił również na spód, podtrzymując delikatną masę i dystansując się od rześkiego rabarbaru. Na koniec dodajemy imbir i wykładamy na tofurnik. Jest niezwykle kremowy, a dzięki dodatkowi kaszy jaglanej (według wskazówek niezastąpionej Jadłonomia) nie ma gąbczastej struktury, a bardziej przypomina tradycyjny sernik. Wegański sernik wysokobiałkowy – bez cukru, bez nabiału, bez glutenu Po około 3 minutach mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą i dodajemy do soku ciągle mieszając. Wskazówki: - Jeżeli macie więcej tofu i Wam zostanie, możecie zjeść je na wytrawnie np. w tajskim curry.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/kokosowy-tofurnik-z-rabarbarem-sernik-weganski-z-musem-rabarbarowym/