Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem (6 składników)

Wilk
Ciasta
16.05.2020 14:29
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem (6 składników)

S – poniżej 53 g M – od 53 g do 63 g L – od 63 g do 73 g XL – powyżej 73 g Mąka Do przepisu na ciasto z rabarbarem sprawdzą się mąki uniwersalne, w typach: 450, 500, 550. Jakie akcesoria przydadzą się do pieczenia? Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem Drukuj przepis Składniki ► rabarbar [500 g / 4-5 średnich łodyg] ► masło [200 g / 1 kostka] ► cukier [200 g + 2 łyżki do obsypania rabarbaru / 1 szklanka + 2 łyżki] ► jajka [4 jajka] ► mąka [250 g + 2 łyżki do obsypania rabarbaru] ► proszek do pieczenia [2 płaskie łyżeczki] Na 1 kawałek bez kruszonki 311 kcal, 36 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 5 g białka Na 1 kawałek z kruszonką 450 kcal, 56 g węglowodanów, 23 g tłuszczu, 7 g białka *wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii Do przygotowania ciasta przyda się tylko kilka akcesoriów: ostry nóż do krojenia rabarbaru do krojenia rabarbaru dwie duże miski – jedna na suche, a druga na mokre składniki – jedna na suche, a druga na mokre składniki elektryczny mikser ręczny lub planetarny lub planetarny szpatułka do zebrania ciasta do zebrania ciasta blacha o wymiarach 23 x 28 cm i papier do pieczenia do wyłożenia blachy Dodatkowo: ► sól [1/2 łyżeczki] ► cukier lub ekstrakt waniliowy lub inny ekstrakt smakowy (np. cytrynowy, migdałowy) Na kruszonkę: ► masło [100 g / 1/2 kostki] ► cukier [100 g / 1/2 szklanki] ► mąka [200 g] Do przygotowania ciasta potrzeba tylko 6 prostych składników, ciasto nie wymaga drożdży, zaczynu i czekania na wyrośnięcie, zaczynu i czekania na wyrośnięcie, bardzo ciężko je zepsuć czy upiec zakalca, czy upiec zakalca, wilgotne, miękkie i bogate ciasto idealnie komponuje się z dużą ilością sezonowego rabarbaru. Jak upiec najłatwiejsze ciasto z rabarbarem – wskazówki i porady Ciasto można podawać na ciepło lub zimno, jednak moim zdaniem najpyszniejsza wersja podania to lekko ciepłe ciasto z gałką lodów waniliowych, jak na zdjęciu :) Na tym etapie można opcjonalnie przygotować kruszonkę: w misce wymieszać 100 g masła, 100 g cukru i 200 g mąki. To ciasto jest dość gęste i klejące, więc można pomóc sobie w rozprowadzeniu go w blaszce za pomocą łyżki maczanej w szklance z wodą. Jeśli masz jakieś pytania… Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Składniki na najłatwiejsze ciasto z rabarbarem Rabarbar Rabarbar jest tutaj główną gwiazdą – i dobrze! 500 g rabarbaru umyć, osuszyć, odkroić końcówki po obu stronach i pokroić na mniejsze kawałki o wielkości 2-3 cm. Do tego wykonanie naprawdę jest banalne i ekspresowe, w 15 min można wstawić ciasto do pieca, a potem już tylko czekać na efekty. Niestety, ciasto maślane upieczone na margarynie lub oleju ogromnie traci na smaku i konsystencji. Jeśli masa w pewnym momencie będzie wyglądać za grudkowatą lub zwarzoną, spokojnie, nie ma to wpływu na efekt finalny. W osobnej misce wymieszać 250 g mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Można przygotować ciasto z połowy składników i pokroić je na płaskie batoniki. Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 kawałków, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Rabarbaru do ciasta nie trzeba obierać – oczywiście można to zrobić, ale przez usunięcie skórki tracimy wspaniały, rubinowy kolor, z którego słynie rabarbar i który dodaje niesamowicie dużo uroku naszym wypiekom. Ciasto jest dość wilgotne, więc nie grozi mu wyschnięcie na kolejny dzień, jeśli będzie dobrze przechowywane. Dość długo testowałam przepisy na najprostsze ciasto z rabarbarem, które będzie idealne nawet dla absolutnie początkujących. Dodać 200 g cukru i utrzeć mikserem na puszystą masę, ok. 2-3 minuty. Na tym etapie do masła można dodać aromaty lub ekstrakty – waniliowy, migdałowy, cytrynowy, według uznania. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Jest bogate, mocno maślane, ciężkie i wilgotne, przez co nie wysycha na kolejny dzień i nie traci świeżości. Oznaczenie o rozmiarze jajek zawsze powinno znajdować się na wytłoczce w widocznym miejscu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2020/05/najlatwiejsze-ciasto-z-rabarbarem-6-skladnikow.html