PRZEPIS NA SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI I KREWETKAMI W ŚMIETANOWYM SOSIE Z PARMEZANEM. - 2 porcje makaronu spaghetti (u mnie z mąki durum) - masło/ oliwa z oliwek - 2-3 ząbki czosnku - 10-12 szparagów zielonych - 1 spora marchewka - 2 łyżki śmietany 30% - około 15 krewetek tygrysich - sól morska - parmezan starty na tarce (około 3 łyżki) - świeże zioła np. bazylia, lubczyk i inne mikrozioła- u mnie mikrolistki rzodkiewki - pesto zielone domowej roboty (przepis wpis wcześniej) WYKONANIE: Dodaj od razu krewetki, posiekaną na bardzo cieniutkie plasterki na mandolinie marchewkę i pokrojone na 1 cm kawałki szparagi (szparagi obrane i z odciętymi końcówkami). Jem je codziennie w bardzo różnej formie, raz na śniadanie, raz na obiad a kolejnego dnia na kolację. Na patelni na połączeniu masła i oliwy z oliwek, podsmaż posiekany czosnek, ma się tylko zeszklić. Dodaję śmietanę, zmniejszam - a tak na prawdę już wyłączam kuchnię indukcyjną, jeśli masz gazową to na minimum gaz, mieszam całość. Na talerz wykładam porcję, łyżką dodaję kilka kleksów z pesto i ścieram na wierzch parmezan wedle uznania. Danie jest przepyszne, bardzo delikatne i jak dla mnie idealne na rodzinnym obiadek na szybko! To w pierwszej kolejności na maśle + oliwa podsmaż marchewkę, jeśli będzie już lekko miękka dodaj krewetki i szparagi i postępuj dalej według receptury. Przepisy na szparagi to chyba moje ulubione receptury do przygotowywania wpisów na blogu.