Jednak w tym roku mam wrażenie, że wszystko odbywa się jakoś z lekkim opóźnieniem, bo mamy już praktycznie połowę maja, a szparagi pojawiły się w sprzedaży zaledwie jakieś kilka dni temu… Keto galette z boczkiem i szparagami Keto galette ze szparagami na każdą porę dnia Galette szparagowa wyszła wyśmienita w smaku, a i wygląd ma iście rustykalny… 🙂 Keto galette ze szparagami Tarta szparagowa w wersji rustykalnej No i oto pojawił się pomysł na keto galette ze szparagami. Ja, początkowo miałam zamiar zrobić ją na kolację i zestawić z kieliszkiem wina, ale koniec końców wyszło z tego niezłe keto śniadanie… W dodatku tarta świetnie nada się zarówno na obiad, kolację, jak i na śniadanie. Nie używa się do niej formy, tylko ciasto kruche wałkuje na placek o nierównych brzegach, na środek wykłada farsz, a pozostałą część ciasta zawija do środka. Oprócz oczywistego składnika w postaci szparagów do nadzienia użyłam także boczku oraz jajka rozbełtanego z odrobiną sera feta (w wersji bez nabiału proponuję zastąpić ser śmietaną kokosową). Trzeba przyznać, że pracuje się z nim ciężko, ale najważniejsze, że się udało! W końcu pojawiły się w sklepach moje ukochane, upragnione i długo wyczekiwane szparagi…! Korzystałam z mojego standardowego przepisu na kruche ciasto, które zawsze świetnie się sprawdzało przy standardowej tarcie.