Drukuj przepis Składniki ► makaron Lubella [300 g] ► masło [70 g / ⅓ kostki] ► mąka pszenna [50 g / ok. 3 łyżki] ► mleko [750 ml / 3 szklanki] ► pierś z kurczaka [500 g] ► brokuły [500 g] ► ser gouda w kawałku [200 g] W przypadku zapiekanek makaronowych zawsze warto kierować się czasem al dente, dzięki temu przy ponownym podgrzewaniu w piekarniku, makaron się nie rozgotuje i będzie miał idealną strukturę. Do zapiekanki makaronowej świetnie sprawdzą się wszystkie kształty z rowkami i zakamarkami, w których zbierze się sos. W garnku o grubym dnie lub w głębokiej patelni rozpuścić 50 g masła do momentu, aż zacznie się pienić. Gotować sos na najmniejszym ogniu przez 5 min , aby zgęstniał, w międzyczasie zetrzeć na tarce 200 g goudy. Koniecznie podzielcie się w komentarzach jakie dania najbardziej kojarzą Wam się z domem 100 g startego sera dodać partiami do sosu, wymieszać do połączenia i gotować przez kolejne 3-5 min , aż sos będzie jednolity, gładki i ser całkowicie się rozpuści. Surowe brokuły warto wymoczyć w zimnej wodzie z łyżką octu i szczyptą soli, aby pozbyć się ewentualnych ,,lokatorów’’. Na 1 porcję (⅙ całości) 563 kcal, 50 g węglowodanów, 23 g tłuszczu, 40 g białka Triki z rodzinnego przepiśnika Na małym ogniu rozpuścić 20 g masła i podsmażyć kurczaka przez 2-3 minuty , tylko do momentu, aż mięso się zetnie. Na froncie opakowania podane są dwie wartości: czas gotowania normale , czyli idealnie miękki, ale nie rozgotowany makaron, który podajemy od razu, oraz al dente , delikatnie twardy i sprężysty makaron ,,na ząb’’. Kremowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami Zapiekanki makaronowe kojarzą mi się bardzo z rodzinnym domem. Przygotowanie 500 g piersi z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka Pierś z kurczaka można podmienić na inne, delikatne kawałki mięsa. Jeśli zależy nam na bardziej bogatym sosie, do mleka można dodać kilka łyżek słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%), ale nie jest to konieczne, aby uzyskać gładki, kremowy sos. 300 g makaronu Lubella ugotować w osolonym wrzątku , zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Brokuły Biały sos, pierś z kurczaka i ser to fantastyczna baza, aby eksperymentować z dodatkami warzywnymi. Jeśli jednak sos był podgrzewany zbyt intensywnie i utworzyły się grudki, można dolać do niego odrobinę mleka, aby rozrzedzić całość, a następnie przetrzeć sos przez gęste sito. Gdy składniki sosu się połączą, doprawić ½ łyżeczki soli, szczyptą pieprzu, ½ łyżeczki granulowanego czosnku, ½ łyżeczki słodkiej papryki. Dodatkowo: ► sól [1 łyżeczka] ► pieprz czarny mielony [½ łyżeczki] ► czosnek granulowany [½ łyżeczki] ► papryka słodka [½ łyżeczki] Kalorie i makroskładniki Kalorie i makroskładniki na 1 z 6 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji. Wyprowadzając się ,,na swoje’’ zgarnęłam ze sobą kilka starych książek, przepiśników i notatek… a w nich same skarby! Pełnoziarniste mąki nie sprawdzą się tu najlepiej, bo ich ziarnista, słabo zmielona tekstura sprawi, że sos nie będzie gładki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 min lub do satysfakcjonującego stopnia przypieczenia sera na wierzchu zapiekanki. Można ją zauważyć gołym okiem, to ona odpowiada za mętny kolor wody, w której gotował się makaron. W ramach świetnej akcji #LubellaŁączy chciałabym się z Wami podzielić tym rodzinnym klasykiem. Po wyjęciu z pieca odstawić na 5-10 min , aby danie ostygło i delikatnie stężało, będzie łatwiejsze do krojenia i bezpieczniejsze do jedzenia. Proces gotowania dokończy się w piekarniku, dzięki czemu mięso będzie bardzo soczyste. Gotować brokuły przez 2-3 minuty, następnie odsączyć i przelać zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i w takiej formie dodać do zapiekanki. Powoli podgrzewając całą miksturę mamy większą pewność, że w sosie nie pojawią się grudki. Ponowne podniesienie jej przez przykrycie garnka sprawi, że czas gotowania podany na opakowaniu będzie bardzo dokładnie odzwierciedlał faktyczny stan naszego makaronu. Odnajdzie się tutaj polędwiczka wieprzowa lub cielęca czy pierś z indyka. Oczywiście zapiekankę można przyrządzić także z makaronów pełnoziarnistych w podobnych kształtach. Świetnie sprawdzi się mleko o zawartości tłuszczu w przedziale 1,5 -3,2%. Jeśli preferujesz bardzo miękkie brokuły, przed pieczeniem można zblanszować je we wrzątku z łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron, zalać przygotowanym sosem, wymieszać delikatnie, aby nie uszkodzić makaronu i posypać pozostałymi 100 g startego sera.