Maślane bułki z dodatkiem miodu

Magdalena
Śniadania
13.05.2020 18:44
Maślane bułki z dodatkiem miodu

Składniki: 700 g mąki pszennej 1 łyżka płynnego miodu – użyłam leśny nektarowy Honigma 1 szklana ciepłej wody 1 jajko klasy M 60 g rozpuszczonego masła 25 g świeżych drożdży mała szczypta soli Przygotowanie: Uwaga! Ja robię zarówno na typ 500 jak i na 450 Zależy, którą mam pod ręką 😉 Do ciepłej wody wkruszamy nasze drożdże, mieszamy je dokładnie. Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy z góry mąką lub wykładamy na podsypany mąką blat. Dziś mam dla Was przepis na pyszne maślane bułki z dodatkiem miodu. Bułki studzimy na kratce i … zajadamy ze smakiem np. z masłem lub dżemem. Smacznego Maślane bułeczki z dodatkiem miodu – prosty przepis na domowe pieczywo Do miski wsypujemy mąkę (najpierw warto jej wsypać mniej np. 600 g), dodajemy rozpuszczone (przestudzone!) masło, łyżkę płynnego miodu, małą szczyptę soli i nasze rozrobione drożdże. Można też włożyć naczynie z wodą na spód piekarnika. Nam najlepiej smakują z masłem, z domowym dżemem lub pysznym miodem. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Rada: Ja pod koniec pieczenia często włączam termoobieg i spryskuję moje bułki z 2-3 razy wodą. Następnie za pomocą noża do masła robimy w bułkach a la nacięcia (takie jakie mają kajzerki), lekko tym samym spłaszczając nasze bułki. Bułki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Tym razem wybrałam leśny nektarowy Honigma, ale z powodzeniem sprawdzi się każdy inny rodzaj miodu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/maslane-bulki-z-dodatkiem-miodu/