1 żółtka papryka 1 czerwona papryka 4-5 kiełbas śląskich wieprzowych 1 opakowanie pomidorów krojonych w soku pomidorowym 390 g (u mnie wersja z czosnkiem, jeśli nie macie dodajcie starty 1 ząbek czosnku) 1 cebula olej ryżowy do podsmażenia składników – u mnie z Kuchnie Świata czarny mielony pieprz do smaku sól do smaku około pół szklanki wody Przygotowanie: Po czym dodajemy pokrojone w kostkę obie papryki i po chwili nasze krojone pomidory w soku. Na koniec dodajemy obrane i pokrojone w większą kostkę kabaczki (nie musi być idealnie ;)). Tak przygotowane leczo można podać od razu, choć uważam że najlepiej smakuje, gdy chwile postoi smaki się przegryzą. Wystarczy wszystko pokroić (ja często się tu spieszę, więc nie oczekujcie pięknych kostek ;)), podsmażyć, doprawić i ugotować. Dzisiejsze leczo z kiełbasą znikło jeszcze szybciej niż się pojawiło 😉 Całość doprawiamy do smaku pieprzem (jego zawsze dodaję więcej, leczo ma lekko pikantne) i solą. Rozgrzewające leczo z kiełbasą Lubicie leczo? Mieszamy, dolewamy wodę (my lubimy jak leczo ma taką konsystencję, wody można dodać mniej). Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę smażymy (warto przemieszać).