Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Milena
Śniadania
12.05.2020 14:02
Domowa wędlina czosnkowa na kanapki

Składniki na domową wędlinę czosnkową na kanapki: 500 g golonki wieprzowej (mięso i skóra – bez kości) 700 g schabu (może też być łopatka lub szybka wieprzowa) 4 ząbki czosnku 120 ml wody łyżeczka żelatyny sól peklowa (u mnie było to 20 g; sprawdźcie na etykiecie, ile dany producent zaleca na 1 kg mięsa) około pół łyżeczki pieprzu, płaska łyżeczka majeranku Domowa wędlina czosnkowa na kanapki z szynkowara jest bardzo smaczna, aromatyczna i przede wszystkim zdrowa, gdyż nie ma w niej żadnej zbędnej chemii, którą można znaleźć w wędlinach ze sklepu. Mięso z golonki również kroimy w kostkę, natomiast skórę i tłuste kawałki mielimy w maszynce do mięsa. Mięso będzie gotowe, kiedy w środku uzyska temperaturę 75 C, co można sprawdzić wbijając w otwór pokrywki szynkowara termometr. Kiedy mięso uzyska pożądaną temperaturę, wyjmujemy szynkowar w wody i pozostawiamy do ostygnięcia (zostawiam go na noc). Co prawda przygotowanie wyrobu w domu jest procesem wymagającym czasu, gdyż trwa 3 dni, ale przynajmniej nie jest to bardzo pracochłonne. Mięso zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 24 godziny. Po tym czasie dodajemy rozpuszczoną w 50 ml wody żelatynę i znowu wyrabiamy ręką kilka minut. Wędlinę parzymy jakieś 2,5 godziny, pilnując, aby temperatura wody utrzymywała się cały czas na tym samym poziomie. Przygotowanie Schab kroimy w kostkę o boku około 3 cm.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2020/05/domowa-wedlina-czosnkowa-na-kanapki/