Warto pamiętać, że glony bardzo mocno zwiększają swoją objętość, nawet 10-krotnie. Ryżowa sałatka z łososiem i wakame Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu 1,5 szklanki glonów wakame z solanki 1,5 łyżeczki prażonego sezamu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2-3 plastry łososia wędzonego na zimno Wykonanie: Wakame odcedzamy z solanki, kroimy je w cienkie paski. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie inne przepisy z wykorzystaniem glonów wakame: Glony wakame - co to jest? Wakame to popularny i chętnie spożywany składnik kuchni azjatyckiej. To brązowy barwnik, który hamuje akumulację tłuszczów w komórkach i stymuluje ich utlenianie. Wodorosty można kupić w formie suszonej lub w solance. Wakame są małokaloryczne (45 kcal w 100 g), a także posiadają niska zawartość węglowodanów i tłuszczów, przez co są pomocne przy odchudzaniu. Dziś na blogu kolejne danie z glonami wakame w roli głównej. 20 minut Wakame będą idealnym składnikiem różnego rodzaju sałatek, dań z makaronem sojowym lub ryżowym czy też zup. Są bardzo popularne w Japonii, a od niedawna pojawiają się także na naszych stołach. Spokojnie możecie też zamiast wędzonego dodać tego ugotowanego na parze lub usmażonego. Rosną w wodzie na głębokości około 6 metrów. Tym razem jest to ryżowa sałatka z łososiem i wakame.