Sałatka z bobem i ziemniakami

Agata
Sałatki
14.07.2017 18:15
Sałatka z bobem i ziemniakami

Witamina C – 0,3 mg Tiamina – 0,097 mg Ryboflawina – 0,089 mg Niacyna - 0,711 mg Kwas pantotenowy - 0,157 mg Witamina B6 - 0,072 mg Kwas foliowy - 104 μg Witamina A – 1 μg Witamina K - 2,9 μg Wapń – 36 mg Żelazo - 1,50 mg Magnez - 43 mg Fosfor - 125 mg Potas - 268 mg Sód – 5 mg Cynk - 1,01 mg Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference Niestety bób nie jest najlepszym źródłem witamin takich jak C, E, oraz A. Warto pamiętać o tym, że niektóre osoby powinny być ostrożne, jeśli chodzi o jedzenie bobu; chorzy na dnę moczanową powinni unikać bobu, gdyż zawiera on stosunkowo dużo substancji, które mogą nasilać objawy choroby , tj. przyczyniać się do powstawania kamieni szczawianowych. Tak samo o soby o skłonnościach do wzdęć, cierpiące na częste bóle brzucha i różnego rodzaju kłopoty trawienne również powinny znacznie ograniczyć bób w swojej diecie, a gdy już zdecydują się na posiłek, który go zawiera, odpowiednio go ugotować. Gotowany bób jest kaloryczny, w 100 g zawiera aż 110 kcal, jednak dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu i sporej ilości rozpuszczalnego błonnika jest jednym z pożądanych składników diety odchudzającej. Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru pieprz sól oliwa z oliwek sok 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie: Parę słów o bobie Bób jest rośliną strączkową,jednoroczną, uprawianą w wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Ugotowane warzywa można wymieszać z sosem, póki będą jeszcze gorące, wtedy sos mocnej wniknie w ziemniaki i w bób i sałatka będzie bardziej wyrazista. Ponieważ w dalszym ciągu trwa sezon na bób, postanowiłam zrobić sałatkę z bobem i ziemniakami - myślę, że to bardzo fajny i smakowity duet. Na przykład w jednej szklance bobu znajduje się 13 gramów białka i tylko 1 gram tłuszczu. W 100 g ugotowanego bobu jest aż 7,60 g białka. Pamiętajmy tylko, że bób warto gotować na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Nasiona bobu są jada się zarówno w Afryce, Europie jak i na Bliskim Wschodzie. Białko ogółem - 7,60 g Tłuszcz - 0,40 g Węglowodany - 19,65 g Błonnik - 5,4 g Bób w kuchni Cóż dobrego możemy przygotować z bobu ? Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g Wartość energetyczna - 110 kcal A gdy już się nam znudzi, możemy z niego wyczarować przeróżne pyszne dania: zupy, pasty, sałatki, jajecznice, omlety, pierogi, zapiekanki...

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2017/07/salatka-z-bobem-i-ziemniakami.html