Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Małgorzata
Przekąski
12.05.2020 19:01
Faszerowane pieczarki portobello z jajkiem przepiórczym

Składniki

Składniki

  • 4 pieczarki portobello
  • 4 jajka przepiórcze
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki wody

Nadzienie

  • 180 g ricotty
  • 1 średnia cukinia
  • 30 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko M
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pieprz biały
  • sól

Dodatkowo

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 garście rukoli

Przepis

Przygotowanie

  • Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki, które kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ze środka gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Do ricotty dodajemy starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że pieczarki są mdłe, więc farsz należy dobrze doprawić solą.

https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/faszerowane-pieczarki-portobello-z-jajkiem-przepiorczym/