Składniki
Składniki
- 4 pieczarki portobello
- 4 jajka przepiórcze
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
Nadzienie
- 180 g ricotty
- 1 średnia cukinia
- 30 g parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko M
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka natki pietruszki
- pieprz biały
- sól
Dodatkowo
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 garście rukoli
Przepis
Przygotowanie
- Pieczarki oczyszczamy i odcinamy nóżki, które kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy ze środka gniazdo nasienne i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy warzywa i podsmażamy do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Do ricotty dodajemy starty parmezan, czosnek przeciśnięty przez praskę, przesmażone warzywa, posiekaną natkę oraz pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy. Pamiętajmy, że pieczarki są mdłe, więc farsz należy dobrze doprawić solą.
https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/faszerowane-pieczarki-portobello-z-jajkiem-przepiorczym/