Kluski ziemniaczano-serowe do sosów

Jolanta
Dania mączne
13.09.2016 6:27
Kluski ziemniaczano-serowe do sosów

Kopytka ruskie o smaku farszy ruskich pierogów tylko bez cebuli, ale składniki na kopytka ruskie, kluski z ziemniaków i sera dla 2-3 osób: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu (u mnie chudego) ok. 3/4 – 1 szklanki (poj. 250 ml) mąki pszennej + trochę do posypania stolnicy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko do gotowania 1 łyżka soli na ok. 2,5 litra wody 1 cebula (opcjoanalnie) Wrzucamy kluski partiami na gotującą się wodę, mieszamy od spodu łyżką cedzakową, a gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy je tylko ok 1 minuty aby się nie rozpadły. Dzisiaj podam Wam mój przepis na łatwe, pyszne, domowe kopytka ruskie, czyli kluski z ziemniaków i sera, które się nie rozpadną podczas gotowania, będą sprężyste, jednocześnie miękkie i delikatne, a które podaję do sosów mięsnych. Masę ziemniaczano-serowej dzielimy na kawałki i na posypanej mąką stolnicy formujemy z nich wałki mniej więcej grubości palca, lekko je spłaszczamy nożem. Z wałeczków kroimy ukośne kluski szerokości ok. 1 cm., na których za pomocą widelca odciskamy wzór (jak w Gnocchi [ɲɔkki]) Kluski najlepiej smakują z sosami, podsmażaną cebulką, czy skwarkami Pyszne też są podsmażane na patelni. Dzisiejsze kluski podałam z mięsem mielonym w sosie paprykowym na bazie pasty paprykowej i sosu sweet chili. Kluski ziemniaczano-serowe wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na półmisku.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/kluski-ziemniaczano-serowe-2/