Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i boczkiem

Zapiekanki
11.05.2020 19:07
Zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i boczkiem

Składniki: 70 dag ziemniaków 25 dag młodej kapusty 35 dag surowego wędzonego boczku 3 cebule 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego sól, pieprz opcjonalnie parę gałązek świeżego majeranku i tymianku do położenia na wierzch zapiekanki Na patelni po smażeniu boczku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego kapustę, cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Kapustę szatkujemy w paski, cebulę kroimy w piórka. Następnie układamy połowę ilości boczku i przykrywamy je kolejną warstwą ziemniaków. Dno wykładamy warstwą ziemniaków, a na nich układamy warstwę kapusty. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy przykrywkę aby wierzch zapiekanki zarumienił się.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://qchniapoprostu.blogspot.com/2020/05/zapiekanka-ziemniaczana-z-moda-kapusta.html