Smażyć na pierwszej stronie niecałą minutę – do czasu aż zaczną się pojawiać pęcherzyki na górnej warstwie ciasta, ale wciąż pozostanie ona wilgotna – to czas, by za pomocą łopatki przerzucić placuszek na drugą stronę i smażyć go przez kolejne 20-30 sekund (czasami czas smażenia jest dłuższy o kilka sekund – wszystko zależy od patelni jaką posiadacie, czy trzyma ona dobrze ciepło itd.). Pancakes – Składniki: 225 g mąki pszennej tortowej – ciut mniej niż 1,5 szklanki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru (lub mniej wedle uznania) 2 jajka rozmiar M 30 g miękkiego masła 300 ml mleka – 1 i 1/5 szklanki *szklanka o pojemności 250 ml Do podania wedle uznania: syrop klonowy, polewa czekoladowa, owoce, dżem itd. Pancakes – przepis na amerykańskie placki- Wykonanie: Patelnię o gładkiej powierzchni (i najlepiej do smażenia beztłuszczowego) porządnie rozgrzać (a następnie zmniejszyć płomień palnika na średnią lub nieco mniej niż średnia moc) i smażyć placuszki bez dodatku tłuszczu (ja ewentualnie delikatnie natłuszczam patelnię pędzelkiem nasączonym olejem, ale tylko przed smażeniem pierwszego pankejka. Jeśli zapomnicie wcześniej wyciągnąć składniki z lodówki to jest na to rada: jajka należy chwilę ogrzać pod bieżącą ciepłą wodą, zaś mleko wraz z masłem można delikatnie podgrzać w garnuszku (tak, by mleko było letnie, a masło miękkie). Patelnia powinna być dobrze nagrzana, ale placki powinny już być smażone na średnim płomieniu, gdyż zbyt szybkie smażenie sprawi, że pancakes nie będą miały dość czasu, by urosnąć, a dodatkowo się przypalą. Ciasto należy wylać (najlepiej za pomocą chochelki) na środek patelni, bez rozprowadzania ciasta – tak by wyszły placuszki o średnicy ok. 12-13cm. Ciasta na pancakes nie należy zbyt długo mieszać (najlepiej użyć rózgę kuchenną, a nie mikser, gdyż zbyt długie i intensywne miksowanie sprawi, że placki wyjdą zbite i płaskie). Gdy na powierzchni pankejka zaczną pojawiać się bąbelki powietrza, ale górna warstwa placuszka będzie jeszcze nieco wilgotna, to należy przerzucić placuszek na drugą stronę. Nie polecam używać miksera do mieszania tych składników, gdyż zbyt długie ubijanie może spowodować, że placki wyjdą zbite, a nie puszyste. Z podanych niżej składników wychodzi ok. 12 pankejków o średnicy ok. 12-13 cm. Przed nalaniem ciasta (pierwszej porcji) patelnię należy tylko delikatnie natłuścić olejem na pędzelku. Z podanych składników wychodzi 12 pankejków o średnicy ok. 12-13 cm. Pancakes, czyli przepis na amerykańskie placki – pyszne i puszyste. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka jajek, miękkie masło oraz mleko, wymieszać ubijaczką do jajek (tzw. rózgą kuchenną) do czasu uzyskania jednolitej masy (nie dłużej!). Pancakes przepis Najbardziej lubimy je spożywać jako ciepłe śniadanie, ale równie dobrze sprawdzają się jako słodki obiad, czy kolacja. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (Jajka, mleko i masło wyciągnąć z lodówki odpowiednio szybciej, by nabrały temperatury pokojowej).