Składniki: 4 kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Rolę kwaśnego czynnika zamiast cytryny czy innego cytrusa, jak to jest zazwyczaj, pełni tu jednak wytrawne wino – tylko lekko kwaskowate, które marynacie nadaje bardzo przyjemny, kwiatowy aromat. Ten schab w glazurze, choć robiony w piekarniku, smakuje zupełnie jak z grilla. Włóż mięso do foliowej torebki, dodaj do niej glazurę, potrząśnij energicznie, żeby marynata obtoczyła mięso. Wino świetnie pasuje do cięższego, ziemnego posmaku, który daje obecny w marynacie cynamon. Tak samo jest w naszej glazurze: jest miód, korzenie, przyprawy. Rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości zimnej wody i dodaj do rondla. Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy, dodaj miód, paprykę i cynamon. Marynuj w lodówce, co najmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Wszystko dzięki niecodziennej aromatycznej marynacie z winem i cynamonem.