Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki: 4 plastry z fileta z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mąki 4 plastry mozzarelli 4 łyżki parmezanu 2 łyżki oleju Sos marinara Passata 400 mln 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu lub cukru Krok 4 Wyjmij naczynie do zapiekania z pieca, wlej na dno 2 łyżki oleju, ostrożnie rozprowadź po powierzchni, a następnie wyłóż na tłuszcz zapanierowane filety. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego bakłażana pod parmezanem, którego uwielbiał Frank Sinatra oraz przepis na mniej kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Panierowane kotlety z indyka, pieczone w piekarniku, na koniec zapiekane z serem i sosem pomidorowym. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym (tak jak w tym przepisie), a nawet mieloną wołowiną. Filet z indyka doskonale sprawdza się w tej roli, gdyż zapieczony w sosie marinara nabiera aromatu i soczystości, zachowując przy tym zwartość i jędrność. Następnie oprósz je mąką i panieruj: przekładaj każdy plaster do jajka, dokładnie obtaczaj w nim kotlet, a następnie panieruj kotlety w bułce tartej. Przewróć filety na drogą stronę, połóż na każdym plaster sera mozzarella i posyp łyżką parmezanu. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu. Wstaw na palnik, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 40 minut. Wlej do garnka passatę, dodaj do niej cebulę, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, 1 łyżkę masła. Zamiast tego zapiekamy je w piekarniku na dobrze nagrzanej wcześniej patelni żeliwnej. Dzisiaj proponujemy Wam przepis na indyka pod parmezanem. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Dodaj 2 łyżki wody i rozmieszaj rózgą na gładką emulsję. Podawaj indyka parmigiana z makaronem, ryżem lub kaszą. Smacznego!