Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Milena
Zupy
05.05.2020 13:44
Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Składniki na zupę z brukselką (3 porcje): około litr bulionu drobiowego lub warzywnego około 450 g brukselki (świeża lub mrożona) duża marchew por 3 ziemniaki 2 łyżki masła sól, pieprz, kolendra (liście), pietruszka Zupę można również zrobić w wersji wegańskiej: wystarczy wykorzystać bulion warzywny, a pora i marchew podsmażyć na oleju. Następnie odcedzamy i jak lekko przestygnie przekrawamy na pół, a większe główki na cztery części. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie pora i marchew. Jeśli podzielimy zupę z poniższego przepisu na trzy porcje (wyjdą dość spore), to jedna będzie miała tylko niecałe 200 kcal. Dodajemy do niego pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i świeżą brukselkę (jeśli mamy ugotowaną, to jeszcze jej nie wrzucamy). Przygotowanie Pora przekrawamy wzdłuż na pół, następnie siekamy w półplasterki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2014/01/zupa-z-brukselka/