Pierwsza wzmianka deseru Eton mess sięga 1893 roku, deser ten jako Eton Mess aux Fraises pojawił się w opisanym przez historyka Arthura Beavana przyjęciu w ogrodzie, w którym wzięła udział Królowa Wiktoria w wieczór zaślubin swego wnuka, księcia Jerzego, z księżniczką Marią Teck (zwaną May). W latach 30. ubiegłego wieku deser składający się z truskawek lub bananów, wymieszanych z lodami albo śmietanką, sprzedawano w szkolnym sklepiku koledżu. Przecież to bałagan, słodki bałagan;)beza z 2 białek200ml śmietanki 30%1 łyżeczka esencji waniliowej200g mrożonych truskawek1 łyżeczka cukruodrobina soku z cytryny3 łyżeczki mąki ziemniaczanej2 łyżki wodyUgotować frużelinę: truskawki zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, podgrzewać, aż puszczą sok, zagotować. Uważa się, że deser Eton mess pochodzi z Eton College, gdzie jest serwowany podczas corocznego meczu krykieta 4 czerwca, w którym drużyna koledżu Eton gra przeciwko uczniom z Harrow. Podobny deser, zwany Lancing mess, do którego zamiast truskawek dodawane są banany, cieszy się popularnością w Lancing College w Sussex. W 1935 roku Eton mess pojawił się w menu podczas znanych wyścigów konnych Royal Ascot niedaleko Eton. Przygotowując słodki bałagan w domu możemy wykorzystać kawałki wcześniej upieczonej bezy, a zamiast świeżych truskawek dodać frużelinę z zamrożonych owoców. Również tego samego roku w Londynie przygotowano największą porcję bałaganu z Eton, do której użyto 50 kg truskawek, malin i jagód. Określenie bałagan odnosi się tu raczej do sposobu podawania deseru, gdyż wszystkie składniki miesza się razem, jak również jego wyglądu.