Francuskie rollsy z indykiem i fetą

Obiad
04.05.2020 21:06
Francuskie rollsy z indykiem i fetą

Składniki główne: 500 g sznycli z fileta z indyka 1 op. ciasta francuskiego 50 g sera feta Składniki na marynatę: 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka musztardy delikatesowej 4 łyżki oliwy (użyłam aromatyzowanej z bazylią i papryką) 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki soli sól i pieprz do smaku Połowa naszego talerza obiadowego powinna składać się z porcji warzyw, a pozostałą połowę należy podzielić na produkty bogate w białko (np. mięso, ryby, nabiał, strączki) oraz węglowodany (ryż, ziemniaki, kasze, makaron). Takie rollsy francuskie z indykiem i fetą smakują doskonale na ciepło i śmiało mogą wystąpić w roli dania głównego na obiad. Danie sprawdza się też w roli zimnej przekąski, więc możesz podać na stół rollsy pokrojone w talarki czy zapakować do lunchboxu. Mięso indycze jest dobrym wyborem w odniesieniu do tego aspektu, ponieważ jest łatwe w obróbce, nie wymaga dużego nakładu czasu i pracy oraz specjalnych umiejętności kulinarnych. Angażowanie dzieci w przygotowywanie posiłków to nie tylko sposób na kreatywny, wartościowy czas z dzieckiem. Ciasto francuskie rozwiń na blacie i ułóż na nim pasy mięsa w malutkich odstępach od siebie. Wybór mięsa indyczego wpisuje się w ten trend, ponieważ europejska filozofia “od pola do stołu gwarantuje nam jakość i bezpieczeństwo na każdym etapie produkcji. Rollsy francuskie z indykiem i fetą okazały się trafione w serduszka dzieci, bo wyglądają jak muffinki, a te dzieciaki uwielbiają! Sznycle z fileta przekrój wzdłuż na dwa pasy (jak są większe, to na trzy). Coraz częściej zwracamy uwagę na jakość produktów, wartościowy skład, wysokie standardy produkcji oraz wpływ na środowisko naturalne, którego ochrona ma kluczowe znaczenie dla nas wszystkich. Dobrze jest nie rezygnować z żadnej z grup produktów, ale dostosować ilość do grupy wiekowej i stanu zdrowia. Poza tym towarzyszą mi zawsze w przygotowaniu posiłków i tutaj też nie mogło się bez tego obejść. Dłoń pomaga też w ustaleniu wielkości porcji warzyw – cała dłoń, ryżu, makaronu czy owoców – pięść, a tłuszczu – opuszek palca. Przy czym można sobie pomóc w odmierzaniu ilości w oparciu o wielkość dłoni. Na wartościach odżywczych warto się skoncentrować przy wspólnym gotowaniu z dziećmi. Dzieci chłoną wiedzę jak gąbka i warto od najmłodszych lat rozmawiać z nimi o znaczeniu spożywanych posiłków i prawidłowym ich komponowaniu. Istotna jest także różnorodność w diecie i tutaj dobrze sprawdza się planowanie posiłków.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2020/04/rollsy-francuskie-z-indykiem-i-feta/