Burgery - 500 g mielonego mięsa wołowego - 1/2 szklanki zimnego bulionu - 1 biała cebula - 1 łyżeczka cukru - 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę - pieprz - pół łyżeczki imbiru - 1 łyżka oleju rzepakowego - opcjonalnie sól Białą cebulę posiekaj w małą kosteczkę i podsmaż na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Bułki do burgerów - 500 g mąki pszennej - 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych - 250 ml ciepłego mleka - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli - 1 jajko - 3 żółtka ( białka zostaw – będą Ci potrzebne do posmarowania bułek przed pieczeniem) - 100 g roztopionego masła - biały sezam Sos do burgera = 4 łyżki majonezu + 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę + 2 łyżki ketchupu + 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich + 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Dolną połówkę posmaruj sosem i układaj w kolejności: - sałatę i rukolę - boczek - czerwona cebula - ser - ogórek - burger - pomidor - na koniec jeszcze raz sos. Dodatki do burgera - sałata rzymska - rukola - plastry zgrillowanego boczku - ser cheddar - 2 cebule czerwone pokrojone w krążki ( możesz ją podsmażyć) - 2 pomidory - pikle lub korniszony Grilluj burgery na grillu lub patelni grillowej przez około 4 – 5 minuty. Piecz bułki 30 minut (na złoty kolor) w temperaturze 210 stopni.