Potrzebne składniki do mięsa: - około 1 kg piersi z kurczaka - 4 ząbki czosnku - 200 g jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka imbiru - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 2 łyżeczki przyprawa Garam Masala - 1 łyżeczka kurkumy - 1,5 łyżeczki soli Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Potrzebne składniki do sosu: - 2 łyżki oleju - 2 łyżki zmalaksowanego imbiru z czosnkiem - 1 duża cebula - 400 ml pasty curry - 400 ml passaty pomidorowej - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 1 łyżeczka przyprawy Garam Masala - 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu - 1 łyżeczka kurkumy - sól - cukier - 1 łyżka zmielonych wiórków kokosowych - 1 łyżka zmielonych płatków migdałowych - 2 łyżki masła - sok z połówki cytryny - natka kolendry - 200 ml śmietany 18% Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy imbir z czosnkiem. Do sosu wrzucamy podsmażone mięso i dusimy na małym ogniu do momentu, aż kurczak będzie miękki. Dodajemy Garam Masala, śmietanę , wiórki kokosowe, migdały i sok z cytryny. Po chwili dodajemy przyprawy ( nie dodajemy Garam Masala) i podsmażamy. Na sam koniec dodajemy masło i poszatkowaną natkę kolendry.