Bardzo polecam! - 2 ciabatty (u mnie pieczywo pszenno-żytnie typu ciabatowego – 250g) - 500 g pomidorków koktajlowych - 1-2 małe czerwone cebule - garść świeżej bazylii - 2 łyżki kaparów - oliwa - 1 łyżka białego octu winnego - sól, pieprz Bułkę kroimy w średniej wielkości kostkę. W misce łączymy pomidorki, cebulę, grzanki, kapary oraz listki bazylii (ja wybrałam małe listki, jeśli macie duże, można je z grubsza posiekać). To one w głównej mierze odpowiadają za efekt końcowy, dobrze więc przygotować taką sałatkę w środku lata, kiedy mamy dostęp do różnych odmian dojrzałych pomidorów. Tutaj głównymi składnikami są pomidorki koktajlowe oraz grzanki, a dodatki to czerwona cebula, kapary i listki bazylii. Pomidorki kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka. Nie muszą to być, tak jak w przepisie, jedynie pomidorki koktajlowe. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stopni i zapiekamy, aż do ładnego zarumienienia (co jakiś czas warto grzanki przemieszać).