SKŁADNIKI 50 g miękkiego masła 300 g mleka 100 g cukru 550 g mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 łyżeczka soli białko jajka do posmarowania chałki kruszonka: 40 g masła 40 g mąki pszennej 30 g cukru PRZYGOTOWANIE W garnku podgrzewamy lekko mleko (by było letnie). Kawałeczek nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza teraz gdy odrobinę możemy osłodzić sobie ten trudny czas kawałkiem pysznej chałki na słodkie śniadanie lub deser :) Mnie najbardziej smakuje z masłem lub powidłami janginizowanymi bez cukru (przepis znajdziecie TUTAJ, klik! Ta chałka to dzieło trójki z nas : ciasto - wykonanie Mąż, zaplatanie - Córcia Młodsza, kruszonka, pieczenie - ja :) Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie Po godzinie dzielimy ciasto na 3 części i rozwałkowujemy rękami na wałki (ok. 40 kilka cm dł.) Zaplatamy warkocz, podwijamy końce pod spód i kładziemy chałkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też dołączyć do grupy Kuchenne FIT Rewelacje, gdzie znajdziecie mnóstwo inspiracji na zdrowe jedzonko :) Dodajemy mąkę i sól i dobrze wyrabiamy ciasto (co najmniej kwadrans - musi się całkowicie odklejać od ręki i być dobrze napowietrzone). Wkładamy do piekarnia nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na około 30 min. (do zrumienienia).