Rogaliki z konfiturą

Śniadania
27.04.2020 1:48
Rogaliki z konfiturą

Z ciastem tak genialnie się pracuje, że jak je zrobisz, to nie będzie Cię dziwić czemu sięgam po drożdżowe tak często 😀 Przepis jest doskonały, a rogaliki mogą być na śniadanie, lunch, kolację, do lunchboxu, itd. Zapraszam i zachęcam do obserwowania profilu, pojawiają się tam zdjęcia (nawet przepisy), których nie ma nigdzie indziej. Niektóre przepisy publikuję w relacji, inne od razu pod zdjęciem, a jeszcze inne są zapowiedzią tego, co pojawi się na blogu. Tylko nie otwieraj już wtedy drzwiczek, drożdżowe nie lubi przeciągów 😉 Podrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 20-25 minut w 180 stopniach na opcji góra-dół. W piekarniku ciasto drożdżowe dostanie zbyt dużą dawkę ciepła w zbyt krótkim czasie, przez co mogą pojawić się pęknięcia w różnych miejscach rogalika. Kolejno okrąg podziel na osiem trójkątów, krojąc najpierw na krzyż, a potem każdą ćwiartkę na pół. Aktualnie nie ma (przynajmniej nie powinno być) kinder bali dla dzieci, ale na taką okazję też by się sprawdziły. Pamiętaj, żeby kłaść na tym podwiniętym rogu, inaczej straci nieco na wyglądzie po upieczeniu 😉 Ważny moment dla udanych rogalików… Siedzi człowiek (i małe człowieczki) w domu i szuka po kątach jedzenia 😀 a że praca z ciastem drożdżowym bardzo mnie relaksuje i uspokaja (a kiedyś się go bałam!), to działamy z różnymi wypiekami. Dłoń po wyrobieniu ciasta powinna być niemal czysta 😀 Ważne, żeby nie dodawać mąki, nawet jeśli na początku będzie taka pokusa. Tak naprawdę piec można od razu, urosną w piekarniku, ale lepiej dać im czas na powolny wzrost. Jest zapisana w wyróżnionych, dzięki czemu w dowolnym momencie możesz zajrzeć i zobaczyć jak powinno wyglądać ciasto, jak rozwałkować i podzielić. Gotowe rogaliki układaj na blasze z papierem do pieczenia w odstępach od siebie (urosną!). Do tego przepisu przygotowałam specjalną relację krok po kroku, którą opublikowałam na moim profilu na Instagramie. Jak dasz za dużo, rogaliki nie będą się dobrze sklejać i nadzienie będzie wypływać w czasie pieczenia. I na piknik na łące lub w lesie. Dobrze, że drożdży mam akurat odpowiedni zapas 😀 trochę w lodówce na bieżąco zużywane, a reszta zamrożona (tutaj o mrożeniu drożdży). W tym czasie rozpuść masło w rondelku, ale nie podgrzewaj za mocno. Ale to jest jedyny moment, kiedy tą mąką możesz oprószyć i tylko na tyle, aby móc rozwałkować ciasto. ______________________________________________________ Więcej na temat tego przepisu znajdziesz na Instagramie. Gotowe ciasto uformuj w kulę i podziel ją na cztery części. ______________________________________________________ Zobacz też inne przepisy: Rogaliki z konfiturą różaną Ciasteczka francuskie – tylko 2 składniki Rogaliki francuskie z czekoladą i budyniem Takie ma być – uformuj kulę i zostaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 40-60 minut. Jeśli się spieszysz i zależy Ci na jak najszybszym wypieku, wstaw blaszkę do zimnego piekarnika i dopiero wtedy nastaw temperaturę. Blaszkę z rogalikami przykryj czystą ściereczką i zostaw na 20-25 minut, by podrosły. W efekcie otrzymasz gładkie, luźne, ale nie brudzące rąk ciasto. Gotowe rogaliki są przepyszne już same w sobie, ale możesz je dodatkowo posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowyprzepisownik.pl/2020/04/rogaliki-drozdzowe-z-konfitura/