- będzie zdrowiej i mniej kalorii :) poniedziałek, 25 września 2017 Dżem z dyni i pomarańczy Autor: Małgorzata Chyla o 08:03:00 Etykiety: blog kulinarny, dynia, dżem, dżem pomarańczowy, dżem z dyni, dżem z pomarańczy, moje kuchenne rewelacje, pomarańcze, przepisy, przepisy z dyni, przetwory Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom) Mówię Wam pychotka :) SKŁADNIKI (na około 7 słoiczków 200 g) 1 kg dyni - np. hokkaido (po obraniu) 2 duże pomarańcze 1 cytryna 1 saszetka żelfixu 3:1 350 g cukru PRZYGOTOWANIE Dynię obieramy i usuwamy pestki oraz miąższ wokół nich. Mam dla Was dzisiaj świetny pomysł na zamknięcie dyni w słoiku - aromatyczny i pyszny dżem - a właściwie może bardziej mus - doskonały do świeżego pieczywa, słodkiej chałki czy naleśników. Dyniowy sezon mocno się rozkręca, na straganach zrobiło się mocno pomarańczowo :) Dynię wrzucamy do garnka o grubym, szerokim dnie, zalewamy połową szklanki wody i często mieszając dusimy przez około 30-40 minut do miękkości. Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz śledzenia na Instagramie źródło inspiracji