Składniki 2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 100 g serka śmietankowego pół szklanki cukru drobnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie winne jabłka 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej kwaskowej) łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kardamonu 2 łyżki posiekanych migdałów 2 łyżki rodzynek Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 400 Białko: 6,3 g Tłuszcz: 17 g Węglowodany: 56,5 g Przygotowanie Z mąki cukru, masła, serka i żółtek oraz proszku do pieczenia zagniatamy dość szybko i sprawnie ciasto. Uważamy przy tym, aby ciasto nie popękało w przestrzeniach pomiędzy jabłkami, tylko otuliło je z każdej strony (stąd potrzebujemy większej powierzchni ciasta). W tym czasie obieramy jabłka, przekrawamy je na połówki i za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne, tak aby w każdej połówce zrobić dołek. Przed podaniem delikatnie studzimy, ale warto jeść je jeszcze na ciepło z lodami lub sosem waniliowym. Takie ciasto z połówkami jabłek polecam jeść jeszcze lekko ciepłe z lodami waniliowymi. Następnie dzielimy je na dwie części (jedna nieco większa od drugiej) i obie chłodzimy w lodówce przez około 15 minut. Ciasto oprószamy delikatnie bułką tartą, która wchłonie ewentualną wilgoć z jabłek i ochroni tym samym ciasto. Jeśli takich nie dostaniecie, to poproście w sklepie o jabłka najlepsze do ciast, które nie mają za dużo soku. Z lodówki wyciągamy jedną część ciasta i rozwałkowujemy ją na wielkość foremki. Drugą część ciasta rozwałkowujemy na odrobinę większą powierzchnię niż dno foremki i przykrywamy nią jabłka. Wierzch możemy posmarować roztrzepanymi białkami z jajek wymieszanymi z odrobiną mleka.