Na talerze (w moim przypadku dwa większe talerze, ale równie dobrze możecie podzielić składniki na 3 lub 4 mniejsze miseczki) nakładamy po równo rukolę, mix sałat, orzechy nerkowca (można je posiekać na mniejsze kawałki), a także pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz obrany granat. Przygotowujemy sos: do miseczki wsypujemy płaską łyżkę przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów, a także 2 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropli soku z cytryny, płaską łyżeczkę sezamu oraz 2 łyżeczki miodu. Jeśli szykuje Ci się impreza czy rodzinna uroczystość i szukasz podobnych inspiracji na domowe oraz efektowne sałatki to koniecznie odwiedź mój wpis – Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów! Wierzch sałatki udekorowałam pysznym lekko słodkim sosem na bazie przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów , która w składzie ma 100% naturalnych składników (o obniżonej zawartości soli i bez glutaminianu soli). Do przygotowania mojej sałatki polecam użyć także mix sałat (takie gotowe mieszanki są dostępne praktycznie w każdym markecie), pieczoną, chrupiącą ciecierzycę, a także świeżego ogórka i pomidorki koktajlowe. Dwa mniejsze bataty obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy je wraz z ugotowaną ciecierzycą (ok. 60g) do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy bataty i ciecierzyca będą już upieczone oraz zarumienione (długość pieczenia zależy dużo od tego w jak dużą kostkę pokroicie bataty) Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika na 20-22 minuty (np. góra-dół lub z termoobiegiem). W taki oto sposób powstała przepyszna sałatka z pieczonymi batatami, granatem i rukolą .