Sałatka śledziowa z rodzynkami czyli śledzie po sułtańsku

Kasia
Sałatki
27.04.2020 13:32
Sałatka śledziowa z rodzynkami czyli śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku Śledzie po sułtańsku – składniki: Szklanka = 250 ml - 1/4 szklanki oleju - 3/4 szklanki wody - 300 g koncentratu pomidorowego - 3 łyżki cukru - 2 listki laurowe - 12 ziaren pieprzu - 5 ziaren ziela angielskiego - 4 cebule - 1 kg śledzi matiasów z solanki - 2/3 szklanki octu 10% - 150 g rodzynków. To bardzo prosta w wykonaniu sałatka, która może stać w zamkniętym słoiczku z powodzeniem nawet tydzień i sprawdza się nie tylko na święta, ale także na co dzień. Śledzie po sułtańsku – wykonanie: - Śledzie zalać zimną wodą i zostawić na pięć godzin, aby zgubiły nadmiar soli. - Śledzie odsączyć z wody i pokroić na paseczki o szerokości 2 centymetry. W jej składzie znajdziemy słodko-kwaśny sos pomidorowy, rodzynki sułtańskie, cebulę oraz oczywiście śledzie. Dołożyć cukier, przyprawy, rodzynki oraz cztery cebule wcześniej obrane i pokrojone w cieniutkie paseczki. Śledzie po sułtańsku stały się ostatnio moimi ulubionymi śledzikami. Całość zagotować i na małej mocy palnika smażyć przez 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2020/04/sledzie-po-sultansku.html