Pasztet ten nie wymaga pieczenia, a więc jest dość szybki w wykonaniu i idealnie nadaje się do kanapek ;-) Domowy pasztet drobiowy z wątróbką – Składniki: ok. 1 kg wątróbki drobiowej mleko do moczenia wątróbki – u mnie 250 ml mleka ok. 100 ml wody do ‘podlania’ wątróbki 2 średnie cebule – ok. 230g 1 duża marchewka – ok. 150g 1 łyżka masła do podsmażenia cebuli 2 łyżki masła jako dodatek do pasztetu 50g masła + kilka listków natki pietruszki – jako ‘pierzynka’ pasztetu 4 łyżeczki octu winnego z czerwonego wina przyprawy: 1 płaska łyżeczka majeranku, tymianku i słodkiej papryki sól i pieprz do smaku Domowy pasztet drobiowy z wątróbką – Wykonanie: Domowy pasztet drobiowy z wątróbką – bez pieczenia, więc można by rzec, że raczej pasta z wątróbki , czy jak to woli smarowidło z wątróbki drobiowej. Polecam podawać z ogórkiem, np. kiszonym, konserwowym lub w ketchupie – z tego przepisu: ogórki w ketchupie. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić wątróbkę (co jakiś czas mieszając) przez ok. 10-15 minut – aż nadmiar płynów odparuje (na dnie patelni może zostać niewielka ilość płynu). Jeszcze ciepłą wątróbkę wraz z całą zawartością patelni przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę (można również użyć blendera ręcznego lub maszynki do mielenia mięsa). Wątróbkę oczyścić z błon i żyłek, umyć, a następnie zamoczyć w mleku na około 20 minut. Do zalania można użyć zwykłego masła, ale najlepiej użyć masła klarowanego, które jełczeje wolniej niż zwykłe. Wierzch pasztetów posypać posiekaną natką pietruszki, a następnie roztopić 50 g masła i zalać nim wierzch pasztetu, co pozwoli dłużej go przechować.