Do skonały sposób na deser w stylu “raz dwa i do piekarnika 😉 Składniki: - 250-300 g twarogu (najmniej 250 g, ja dziś użyłam 300 g) - 2 łyżki cukru + do posypania rożków - 1 jajko klasy M - 3/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego (zamiennie można dodać np. 2 łyżeczki cukru wanilinowego) - 1 płat/opakowanie gotowego ciasta francuskiego (u mnie wersja XL) Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) Tak powstały farsz nakładamy na połowę kwadrata (ja robię w dłoniach większe kulki z farszu, dzięki temu nie rozpada się na boki i jest go w każdym rożku naprawdę dużo), przykrywamy drugą połową z nacięciami i zlepiamy w dłoniach rogi tworząc rożki. U mnie często pojawiają się ciastka francuskie z dżemem, ciastka francuskie z marmoladą, cynamonem, czekoladą i oczywiście z najróżniejszymi owocami (np. truskawkami). Takie szybkie ciasteczka przygotowuję również na najróżniejsze spotkania z rodziną czy przyjaciółmi, a nawet piknik na świeżym powietrzu. Pamiętajcie, że takie ciasta francuskie, czy to w postaci rożków czy ślimaczków, śmiało możecie też przygotować z innym nadzieniem. Słodkie 5 minutowe rożki z serem Dziś mam dla Was pomysł na ekspresowy deser. Na takie okazje sprawdzą się też wyjątkowe deski od Simply Wood. Płat ciasta rozwijamy i kroimy na duże kwadraty (nie musi być idealnie, przy zlepianiu można to wyrównać). Piękne, solidne, na lata 😀 Praktyczne drewniane deski kuchenne stworzone przez polską firmę. Przepis jest niebywale prosty i sprawdza się na wiele okazji. A te deski na pewno będą mi służyć przez lata. Do miski przekładamy twaróg, dodajemy żółtko (białko zostawiamy, będzie nam potrzebne do smarowania rożków), ekstrakt waniliowy i 2 łyżki cukru.