Szybka pizza na dużą blachę na świeżych drożdżach Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej (dziś wymieszałam pół na pół mąkę typ “0 i pszenną, pizza miała fajne ciasto) - szczypta soli - pół łyżki cukru - 3 łyżki oleju - 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) - 40 g świeżych drożdży - 4-5 pieczarek - sos pomidorowy lub passata pomidorowa - 1 cebula - kilka plasterków ulubionej kiełbasy lub szynki - mozzarella (najlepiej) lub opcjonalnie inny ser Będziemy potrzebować jeszcze: - dużą blachę z piekarnika, papier do pieczenia i odrobinę oleju Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy około łyżeczki cukru i mieszamy. W moim piekarniku parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux czas nagrzewania jest bardzo krótki, więc mogę to właściwie robić na ostatnią chwilę. Trzy proste dodatki – pieczarki, cebula, kiełbasa i sprawdzone ciasto na pizze na świeżych drożdżach. Pizze smarujemy naszym sosem pomidorowym lub passatą pomidorową, następnie posypujemy cienką warstwą sera, układamy przygotowane składniki, a następnie posypujemy całość resztą sera. W domowej pizzy liczy się przede wszystkim dobre ciasto i ser – polecam mozzarelle, my tym razem niestety nie mieliśmy, ale wyszło i tak pysznie. Tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika (!) do pracy w wymaganej temperaturze. Jak tylko jest w weekend lub ma jakieś wolne pada hasło “A może przygotujemy pizze? Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 8-10 minut. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Ale dla mnie jednym z największych zalet tego piekarnika jest czas nagrzewania. W razie potrzeby można podczas wyrabiania delikatnie podsypać rękę mąką, ja przeważnie nie mam takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Cebulę siekam lub zostawiam piórka, a kiełbasę kroję w plasterki lub drobniej. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. A wracając do szybkiej pizzy na dużą blachę… U mnie całość jest wręcz ekspresowa zwłaszcza odkąd mam mój nowy piekarnik parowym seria 600 SteamBake EOD6C71X Electrolux. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, resztę cukru, nasze drożdże i oliwę (lub olej).