Ciasto Marysieńka

Ciasta
22.04.2020 11:16
Ciasto Marysieńka

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 25 cm): 6 jajek (wielkość L) 1 szklanka cukru (opcjonalnie cukru trzcinowego) 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżki ciemnego kakao dobrej jakości 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Składniki na bezę (tortownica o średnicy 25 cm): 2 białka (z jajek wielkości L) 80 g cukru 100 g orzechów włoskich 1 łyżka płynnego miodu 1/3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywną pianę, a następnie dodawać po jednej łyżce cukru, cały czas miksując. Składniki na budyniowy krem: 500 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią 200 g masła Opcjonalnie: dżem z czarnej porzeczki Na pierwszą część czekoladowego biszkoptu przełożyć połowę budyniowego kremu (opcjonalnie można wysmarować go wcześniej dżemem), następnie wyłożyć orzechową bezę, pozostałą część kremu, a całość przykryć drugą częścią biszkoptu (opcjonalnie również wysmarowanym dżemem). Polewa kakaowa: 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru Masło rozpuścić z mlekiem. Przepis pochodzi z książki 103 ciasta Siostry Anastazji i choć pomysł zachowałam to czekoladowy biszkopt i krem przygotowałam na bazie sprawdzonych receptur, a proporcje na orzechową bezę zmodyfikowałam : ) Ciasto na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom orzechów i przekładanych ciast : ) Po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 5 minut, a następnie delikatnie oddzielić nożem boki ciasta od tortownicy, wyjąć z formy, obrócić do góry dnem i zostawić do wystygnięcia. U nas z uwagi na okazję podane zostało jako tort, ale równie pięknie prezentuje się w prostokątnej formie. Na koniec dodać mąkę przesianą z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Drugą część zmiksować blenderem z mąkami i żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Ciasto o wdzięcznej nazwie Marysieńka to połączenie czekoladowego biszkoptu z orzechową bezą i budyniowym kremem. Orzechy posiekać, dodać z pozostałymi składnikami do ubitej piany, delikatnie wymieszać. Cukier puder wymieszać z kakao, dodać do roztopionej masy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-marysienka/