Ilość porcji: wianuszek widoczny na zdjęciu Przygotowanie: 3 h 20 minut Składniki: – 600 g mąki pszennej chlebowej 720-750 (jeśli nie posiadasz takiej użyj mąki 550-650) – 140 g tłustego mleka (min 3,2%) – tak poprawnie podałam ilość w gramach – 200 g kwaśnej śmietany 18% – 100 g cukru pudru – szczypta soli – 2 jajka rozmiar L – 6 g suchych drożdży lub 18 g świeżych drożdży – 2 łyżeczki ekstraktu wanilii lub nasiona z 1 strąka wanilii – do nasmarowania bułeczek: 1 jajko + 1 łyżka mleka – do posypania: cukier gruba rafinada lub domowa kruszonka (weź przepis na kruszonkę z przepisu na drożdżówki z serem) Mleko, śmietana, jajka, drożdże powinny być w temperaturze pokojowej. Tu możesz podejrzeć jak ułożyć kulki aby stworzyć piękny wieniec. – drożdżówki z serem – drożdżówki z serem i rabarbarem – brioszki – ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką – drożdżowe ze śliwkami i kruszonką – racuchy drożdżowe – drożdżówki z truskawkami – drożdżowe topielec – mini pączki serowe – blok czekoladowy – Drożdżowy wieniec pizzowy – Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bułeczki jogurtowe – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Teraz czas na odłożone 8 części – podziel każdą z części na dwie tworząc tym samym 16 małych kulek. Ciasto podziel na 16 części, czyli najpierw na 2, później na 4 i tak dalej do 16. Po wyjęciu z piekarnika wystudź wieniec na kratce, aby nie wilgotniał od dołu leżąc na gorącej blasze. Tak przygotowany wieniec odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na 30 minut aż ciasto ponownie wyrośnie i kule się zetkną. Przygotuj blat lub silikonową matę, ważne aby pracować teraz na blacie z którego łatwo oderwiesz lekko klejące się części ciasta. 8 z nich użyj w środku – układając dość ciasno środkowy okrąg. Możecie zrobić je w formie tradycyjnych bułeczek ale namawiam Was na stworzenie takiego wianuszka, który robi się bardzo prosto a przyznacie że wygląda imponująco 🙂 Powinno być jeszcze lekko lepiące ale z czasem robić się coraz bardziej elastyczne, tworzyć kulę i odklejać się od ścianek misy miksera. Misę przykryj folią spożywczą i odstaw ciasto na 2 h w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. 8 ostatnich małych kul wykorzystaj na zewnątrz, w miejscach gdzie stykają się duże kule. Piecz wieniec z bułeczek przez 20-25 minut, do momentu kiedy bułeczki zrobią się piękne i złote.