Precle

Przekąski
22.04.2020 9:31
Precle

Polecam Wam także inne przepisy na pieczywo: – bułeczki jogurtowe – kajzerki – bagietki – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – pieczywo na zakwasie – pieczywo na drożdżach Ilość: 5 sztuk Przygotowanie: 3 h Składniki: – 340 g mąki pszennej (typ 500-550) – 170 ml wody – 8 g cukru – 6 g soli – 3 g suchych drożdży – 30 g roztopionego masła – do gotowania: 1 l wody i 60 g sody oczyszczonej – do posmarowania precli: 1 jajko rozkłócone z 1 łyżką mleka – do posypania: nasiona czarnuszki, sezam lub sól gruboziarnista lub w płatach Przygotowanie: Do misy miksera dodaj wodę (najlepiej lekko ciepłą ale nie gorącą), cukier i drożdże. Twoje liny z ciasta układaj w kształt litery u, a następnie zawiń końce przeplatając je dwukrotnie wokół siebie, mniej więcej na wysokości połowy ramion litery U. następnie chwyć za końce i ciągnij je w dół wgniatając je w dół precla. Teraz precle jadam też za każdym razem kiedy jesteśmy na nartach w Austrii, tam też są niezwykle popularne i doskonale smakują na stoku narciarskim jako przekąska. Możesz podać do precli na przykład miodową musztardę bez żadnych dodatków lub zrobić inny miks – jogurt grecki, musztarda sarepska i musztarda francuska ziarnista. Moja przygoda i miłość do precli rozpoczęła się w USA, kiedy jeszcze podczas studiów spędziłam całe lato pracując w ciekawym nadmorskim miejscu, a przy okazji podtuczając się tamtejszym jedzeniem. Na blat wyłóż Twoje ciasto i podziel je na 5 równych kawałków. Po wyrobieniu misę przykryj folią spożywczą i odstaw na 1,5 – 2 h do podwojenia objętości. Jak składniki będą już prawie połączone dodaj jeszcze sól i kontynuuj wyrabianie przez kolejne 5 minut na szybszych obrotach. Jeśli chcesz zobaczyć to na video zapraszam na mój Instagram do zapisanych relacji, szukaj tam PRECLE. Zerknij na kształt moich precli na zdjęciu, powinno to Ci dużo ułatwić. Teraz czas na rolowanie ciasta w długie liny, które powinny mieć około 60 centymetrów (tak, takie długie). Po wyjęciu studź precle na kratce do pieczenia, dzięki temu nie będą wilgotne od gorącej blachy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/precle/