Udostępnij Zapisz Domowe burgery z kurczakiem, coś a’la Zinger z KFC, dla tych, którym tęskno za fast foodami na mieście 😉 Jest z nimi troszkę pracy, ale kiedy, jak nie teraz, najlepiej je przygotować? mleka Dodatki: sałata strzępiasta 2 pomidory Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka octu z białego wina 1 kiszony ogórek granulowany czosnek sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze porcje (najlepiej kroić porcje od grubszej strony fileta, lekko po skosie, aby otrzymać jak najbardziej okrągłe kotleciki-nie wiem jak dokładnie to wytłumaczyć). mąki (u mnie na pizzę, typ 00) 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli morskiej W naczyniu miksujemy pół szklanki mąki pszennej, 1 jajko oraz taką ilość mleka, by otrzymać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu po około 4 minuty z każdej strony, do zarumienienia. Mięsko: 3 pojedyncze piersi z kurczaka granulowany czosnek mielona papryka słodka i ostra zioła prowansalskie sól, pieprz mąka pszenna jajko 1/4 szkl. Dodajemy cukier, 1 łyżkę mąki oraz 4 łyżki ciepłego (nie gorącego!) mleka. Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka sezam do posypania bułeczek + odrobina czarnuszki Bułki: 20 g świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżki cukru 250 ml mleka 2 i 1/2 szkl. Na spodzie umieszczamy po 1-2 listki sałaty. Kawałku kurczaka, najlepiej po jednej sztuce, zanurzamy w cieście, a następnie przekładamy do naczynia z mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 6-8 kawałków. Kładziemy kurczaka oraz 1-2 plasterki pomidora. Odstawiamy na około 5-10 minut do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. Ja zjadłam jednego takiego burgera i pojadłam, że ho-ho! Z przepisu otrzymacie 6-8 porcji. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 45 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy jajkiem rozmąconym z niewielką ilością mleka. Odkładamy do lodówki na około 30 minut. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy większą ilość oleju.