Składniki: – 1 kg twarogu sernikowego bez cukru – 100g masła klarowanego – 100g erytrolu – 4 jajka – 4 łyżki kakao bez cukru – 1 budyń czekoladowy bez cukru – 1 laska wanilii – aromat migdałowy (opcjonalnie) Dodatkowo: – 125g mascarpone – 100ml śmietanki 30% – 3-4 świeże figi – 1 brzoskwinia Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Dzisiaj wersja kakaowa, a na blogu znajdziecie również wersję waniliową – jeżeli jeszcze jej nie znacie, musicie to nadrobić (przepis TUTAJ)! Mascarpone ubijamy wraz ze śmietanką na sztywną masę i rozkładamy na ostudzone ciasto. W połączeniu pierzynki ze śmietanki i mascarpone oraz świeżej figi tworzy niezwykły deser, od którego ciężko jest się oderwać. Aksamitnie kremowy, delikatny, mocno kakaowy, idealnie słodki, rozpływający się w ustach i do tego bez spodu! Dodajemy do niego żółtka, budyń, kakao, ziarenka z laski wanilii, aromat i ostudzone masło, miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą twarogową.