Szybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów

Magdalena
Desery
15.04.2020 23:11
Szybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów

Składniki: (na około 14-15 sztuk) 1,5 szklanki płatów owsianych 100 g masła 3,5 łyżki cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej (z górką) 2 pełne łyżki posiekanej drobno żurawiny Przygotowanie: Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy rozpuszczone masło. szklanka suszonych daktyli* 1 łyżka oleju kokosowego (można pominąć) szczypta soli ulubione przyprawy lub inne dodatki do smaku – u mnie cynamon, odrobina imbiru, można też dodać niewielką ilość miąższu z laski wanilii do obtoczenia (opcjonalnie) – wiórki kokosowe, kakao, sezam Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę. Dziś mam dla Was 5 szybkich pomysłów na desery z bakaliami – pistacjowe lody, pieczone jabłka nadziane po brzegi bakaliami, orzechowe i owsiane ciasteczka oraz tzw. kulki mocy. Składniki: 0,5 szklanki pistacji (obranych) 2 łyżki syropu klonowego 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki śmietanki kremówki 36% (schłodzonej) 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Pistacje przekładamy do misy blendera z nożami i dokładnie rozdrabniamy. Owsiane ciasteczka z żurawiną Proste, pyszne, owsiane ciasteczka z dodatkiem lekko kwaskowatej żurawiny, to idealna propozycja na prosty deser. Proste kulki mocy – z dużą ilością bakalii Kulki mocy, to jeden z łatwiejszych deserów, które są przepełnione po brzegi bakaliami. Wystarczy uprażyć orzechy ziemne na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypać na dużej blaszce i piec około 5-8 minut w 180 stopniach. Składniki: (na 14-15 sztuk) 2 pełne szklanki mieszanki ulubionych orzechów, chia i nasion (np. orzechy laskowe, migdały, 2 płaskie łyżki nasion chia i inne ziarenka)* 1 szklanka płatków owsianych górskich 1 Ale… jak już są, to nie możemy się nimi najeść 😉 Pyszne i proste w przygotowaniu lody pistacjowe, to deser idealny nie tylko na letnie, gorące dni. Czasem po prostu siadam wraz z mężem, w telewizorze leci nasz ulubiony film, a my chrupiemy sobie z miseczki mieszankę bakalii. Po tym czasie nabieramy około łyżki masy, lekko spłaszczaj w dłoniach (dłonie co jakiś czas warto przemyć zimną wodą) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Może dlatego, że są tak proste w przygotowaniu, a ich każda łyżeczka może tak umilić dzień i poprawić nastrój 😉 Często nieodzownym elementem moich deserów, a czasem wręcz ich bazą – są bakalie. Z masy formujemy kulę, schładzamy ją w lodówce 15 minut i po tym czasie formujemy kuleczki. Ci z Was, którzy są ze mną od początku (blog jeszcze na starej platformie) wiedzą, że kiedyś to desery pojawiały się u mnie najczęściej. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Miskę z ciastem odstawiamy na około 15 minut. W drugiej misce miksujemy pozostałą (zimną) śmietankę do napuszenia (nie trzeba ubić śmietanki na sztywno, ma powiększyć objętość). Na koniec miksujemy daktyle (wodę z ich moczenia warto zostawić). Proste orzechowe ciasteczka Proste orzechowe ciasteczka, to kolejna propozycja, którą przygotujecie w kilka minut. Z masy formujemy w dłoniach małe kulki. Z prostej przyczyny – często ich główny składnik po prostu zostaje szybko zjedzony. Domowe lody pistacjowe – prosty przepis Domowe lody pistacjowe, to deser idealny dla wielbicieli tych popularnych zielonych bakalii. Każdą lekko spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szybkie desery z bakaliami – 5 pomysłów W miski przekładamy pastę orzechową, wbijamy jajko i wsypujemy pół szklanki cukru trzcinowego. Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 12-14 minut. A później miksować (najlepiej pulsacyjnie) orzechy w misie robota, aż do uzyskania pasty orzechowej (warto doprawić ją solą do smaku). Składniki: 4 większe jabłka 180 g ulubionych bakalii 2 łyżki płynnego miodu duża szczypta cynamonu mała szczypta kardamonu Przygotowanie: Gdyby masa była za sucha można dodać do niej niewielką ilość wody z moczenia daktyli. A słodycz płynie z natury – zawdzięczamy ją dodanym daktylom. Jego zawartość przelewamy do miski z pistacjami i dokładnie miksujemy. Jabłka układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy czapeczkami i pieczemy przez 20-25 minut do miękkości. Lody pistacjowe podajemy same lub z ulubionymi dodatkami. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka będą miękkie. Masę daktylową mieszamy z rozdrobnionymi bakaliami i ziarenkami. Deser, który zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem. Wsypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki syropu klonowego, krótko miksujemy do uzyskania mokrej pistacjowej mieszanki. Pieczone jabłka z bakaliami i miodem Klasyk. Każda propozycja jest nie tylko pyszna, ale też i prosta w przygotowaniu. Jak przygotować orzechowe ciasteczka na bazie pasty orzechowej?

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/szybkie-desery-z-bakaliami-5-pomyslow/